Aqua expert

Koppar

Den vanligaste orsaken till koppar i dricksvatten är korrosionsangrepp på kopparledningar, framförallt hos dig med nya va-installationer. Lågt pH-värde och hög hårdhet ligger många gånger bakom problemen. Högst blir koncentrationen av frigjord koppar i varmt vatten och i vatten som stått stilla länge i ledningarna.

Dricksvatten med koppar kan göra barn sjuka

Om halten överstiger 0,2 mg/l riskerar du snabba korrosionsangrepp på galvaniserade ledningar och att få uppleva missfärgningar på sanitetsporslin. Även blont och grått hår kan få en grönaktig ton efter dusch och bad.

Att få i sig vatten med mer koppar än 2 mg/l kan påverka mag-tarmkanalen akut, med kräkningar och diarréer som resultat. Långsiktigt kan leverskador uppstå. Till saken hör att risken att är liten för att bli sjuk av enbart koppar i dricksvatten. De som framförallt är utsatta är nyfödda, efter deras ämnesomsättning inte är fullt utvecklad. Därför bör du vara extra försiktig med det vatten du använder för att blanda bröstmjölksersättning.

Korrosion och koppar i vatten

Samma korrosionsangrepp som frigör koppar i vatten kan leda till andra besvär. Att kopparen i sin tur är korrosiv gör bara situationen värre. Aggressivt vatten med frätande egenskaper kan slita på ledningar och skapa problem i installationer. Går det riktigt långt kan rör gå sönder och börja läcka.

Vet du att ditt vatten är aggressivt eller har du upptäckt gröna missfärgningar? Beställ en vattenanalys genom oss och få snabba svar på hur mycket koppar som finns i ditt dricksvatten. En provflaska, ett frågeformulär och ett svarskuvert med porto betalt kommer då att skickas till dig. Fylld flaska och formulär skickar du till laboratorium för analys. Självklart kan vi även erbjuda en lösning om resultatet skulle peka på att det behövs. Hör gärna av dig med frågor och funderingar!